Home / Stiri / Schimbăm lumea / Biodeck: Povestea ambalajelor 100% româneşti realizate 100% din plante

Biodeck: Povestea ambalajelor 100% româneşti realizate 100% din plante

Atunci când v-aţi făcut cumpărăturile în reţeaua unui mare supermaket, mai mult ca sigur vi s-a întâmplat să plecaţi acasă cu o pungă de tacâmuri de unică folosinţă sau saci pentru gunoi 100% eco, marca Biodeck. Povestea ambalajelor create integral din plante a demarat acum 2 ani şi se dezvoltă cu repeziciune. Reprezentanţii firmei care le realizează ne-au oferit câteva detalii despre începutul business-ului şi perspectivele pe care o afacere de acest gen le are în România.

Produse din granule ce au la bază amidon de porumb și trestie de zahăr, articolele Biodeck sunt 100% ecologice. La nivelul Uniunii Europene, România este codaşă la capitolul programe ecologice sau colectare selectivă, iar iniţiativa Biodeck a pornit nu doar ca o idee de afacere, ci şi pentru a schimba ceva pe piaţa locală. Ideea de a demara această afacere le-a venit actualilor proprietari ai Biodeck în 2017, atunci când se aflau la un festival – în ultima zi a evenimentului, când majoritatea oamenilor deja plecaseră.

În urma lor a rămas un munte de sticle, pahare și paie din plastic, munte ce nu avea să fie reciclat şi care avea să polueze mulți ani după. Acea imagine șocantă ne-a inspirat și ne-a impulsionat să facem ceva în această direcție. Aşa a luat naștere Biodeck”, ne-au declarat reprezentanţii companiei.

În scurt timp, aceştia au demarat investiţia de 5 milioane de euro în fabrica de la Buftea, banii fiind plasaţi în principal în echipamente de ultimă generaţie. Primele articole realizate la fabrică au fost puse pe piaţă în 2017, iar de atunci business-ul se extinde continuu.

Portofoliul de clienţi creşte considerabil de la o lună la alta, pe măsură ce obiceiurile de consum ale românilor se schimbă. În prezent, printre clienții companiei se numără atât persoane fizice, cât și ONG-uri, cafenele, restaurante sau retaileri. Biodeck este o firmă 100% românească.

Avantajele produselor 100% bio

Principalul atu al articolelor realizate 100% din plante este că pot fi compostate împreună cu resturile alimentare. „Mai apoi, compostul rezultat din procesul de biodegradare este un îngrășământ extrem de fertil pentru pământ, ajutând astfel la regenerarea solului și la creșterea calității acestuia”, explică reprezentanţii Biodeck. Un alt avantaj este legat de procesul de producţie, şi anume faptul că emisiile de carbon generate de fabricarea ambalajelor sunt cu până la 75% mai mici decât cele generate de producţia plasticului sau a polistirenului.

În curând, noi produse

În opinia reprezentanţilor Biodeck, înainte de a fi preocupaţi de deşeurile rezultate în urma consumului, oamenii şi în special antreprenorii ar trebui să aibă grijă ca procesele de producţie să se transforme în unele eco-friendly.

Problema nu constă în nevoile oamenilor, în produsele consumate și ambalaje aruncate, ci în felul în care sunt împlinite aceste nevoi, modul în care sunt realizate produsele și ambalajele lor. Economia bazată pe resurse bioregenerabile susține dezvoltarea sistemelor de producție cu emisii reduse de gaze de seră, adaptate la impactul schimbărilor climatice, cum ar fi seceta sau inundațiile. Asta înseamnă limitarea carbonului în solurile folosite în agricultură și folosirea echilibrată a resurselor naturale”, atrag atenţia aceştia.

Biodeck îşi propune să promoveze politicile eco-friendly prin procesul de producţie şi prin creşterea ofertei de articole bio. În prezent, portofoliul firmei include farfurii şi boluri bio, tacâmuri bio, pahare, capace şi paie bio, cât şi produse bio reutilizabile cum ar fi căni sau sticle. Cu timpul, compania va produce însă şi alte recipiente inovatoare.

 

Citeşte şi

Cum luptă Carrefour, Lidl şi Kaufland împotriva poluării cu plastic

Tot mai mulţi retaileri alimentari de la noi au luat în ultimele luni măsuri prietenoase …