Home / Packaging / Materii prime / Cinci capcane în care cad companiile din packaging încercând să fie sustenabile

Cinci capcane în care cad companiile din packaging încercând să fie sustenabile

Crearea de ambalaje sustenabile, puţin poluante, reciclabile şi totodată durabile – sunt principalele criterii pe care le au în minte companiile din industria de packaging. Însă, fiecare inovaţie de acest fel include şi o capcană, atrag atenţia specialiştii din domeniu.

Iată în ce constau capcanele şi cum pot fi acestea ocolite.

1. Conceperea de ambalaje reciclabile – Pentru a fi reciclabil, un ambalaj trebuie să îndeplinească o listă întreagă de condiţii. Ca să le respecte, producătorii trebuie să folosească mai multă materie primă şi energie. Dar tot acest efort este în van dacă acel ambalaj special conceput pentru reciclare nu ajunge să fie sortat corespunzător. Prin urmare, există multe pieţe unde accentul trebuie pus mai degrabă pe creşterea cantităţii de produse reciclate, susţin specialiştii.

2. Conceperea de ambalaje reutilizabile – Reutilizarea este un obiectiv chiar mai greu de atins decât reciclarea, deoarece presupune schimbarea modului în care ne raportăm la ambalaje. Ceea ce contează însă este că ambalajele reutilizabile trebuie să aibă la bază un material rezistent, care să facă faţă procesului de spălare şi sterilizare. Or, în anumite cazuri producerea acestui material poate fi extrem de dăunătoare mediului. Prin urmare, efectele nefaste şi beneficiile trebuie puse în balanţă atunci când se pune problema creării de ambalaje reutilizabile.

3. Înlocuirea plasticului cu bioplastic  – Un alt trend ce se observă în ultimul timp este înlocuirea plasticului ce are la bază combustibili fosili, cu bioplasticul.  Oamenii au tendinţa de a confunda bioplasticul cu produsele compostabile sau biodegradabile, or lucrurile nu stau deloc aşa. Deşi reprezintă un substitut interesant, bioplasticul are drept unic avantaj reducerea amprentei de carbon. În schimb, este un produs acid, ce dăunează mediului în multiple forme. Totodată, pentru a crea acest material se consumă resurse importante de produse vegetale, care sunt oricum insuficiente. Sfatul cercetătorilor ar fi ca pentru producerea bioplasticului să se folosească doar reziduuri alimentare, şi nu plante sau alte tipuri de produse vegetale.

4. Înlocuirea plasticului cu hârtia – Hârtia este la rândul său considerată un înlocuitor ideal al plasticului. Însă studiile au demonstrat că ambalajele din hârtie şi carton ocupă un volum mai mare şi sunt de câteva ori mai grele decât cele din plastic. Prin urmare, singurul avantaj al hârtiei în raport cu plasticul rămâne amprenta de carbon mai redusă. Sfatul specialiştilor? Cercetătorii ar trebui să creeze ambalaje din hârtie şi carton mult mai uşoare şi reduse ca volum, ce ar avea un impact redus asupra mediului.

5. Utilizarea de ambalaje tot mai mici sau renunţarea la ambalaje
– Reducerea şi, în cele din urmă, eliminarea ambalajelor folosite pentru industria alimentară este un alt vector al sustenabilităţii. Totuşi, dacă alimentele nu sunt ambalate cum se cuvine, se vor degrada mai repede. Or, reziduurile alimentare dăunează mediului într-o măsură mult mai mare decât ambalajele. Sfatul cercetătorilor ar fi să nu se renunţe cu totul la ambalajele pentru industria alimentară. O soluţie ar fi crearea de ambalaje folosind tot mai puţină materie primă, fără a uita însă că acestea au scopul de a proteja alimentele.

Citeşte şi

Reţeaua de supermaketuri “Unirea”, deţinută de statul român, va fi inaugurată în octombrie

În luna octombrie vor fi inaugurate în mai multe oraşe din ţară primele şase magazine …