Home / Food / Cum au profitat România şi Polonia de pe urma pestei porcine

Cum au profitat România şi Polonia de pe urma pestei porcine

Pesta porcină, care a afectat atât Europa, cât şi Asia, a determinat populaţia să consume mai puţină carne de porc şi să se reorienteze spre carnea de pui, relevă un studiu realizat de Comisia Europeană.

Datorită acestui trend, în 2019, consumul de carne de pui la nivelul UE ar urma să crească la 25,4 kilograme pe cap de locuitor, faţă de 24,8 kilograme, anul trecut.

Câteva ţări din Uniune au reuşit să profite de pe urma acestei evoluţii, iar România este una dintre ele. Astfel, în primele patru luni ale anului, producţia fermelor de pui din România a crescut cu 7,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, o parte din aceasta fiind exportată. La nivelul UE, cele mai mari creşteri de producţie (cuprinse între 10 şi 13%) s-au înregistrat însă în Spania, Danemarca şi Slovacia. Cantitatea de pui produsă în Polonia a crescut în perioada menţionată cu 4%.

În luna aprilie 2019, în fermele din Uniunea Europeană erau crescuţi pentru carne circa 620 de milioane de pui. În ianuarie 2019, producţia totală de carne de pui a Uniunii a fost de aproximativ 800.000 de tone, iar în luna iulie aceasta a depăşit 1 milion de tone.

Polonia – creştere record a exporturilor

Pe fondul creşterii consumului de carne de pui la nivel global, au crescut şi exporturile din ţările din UE către state terţe, acestea fiind de două ori mai mari decât importurile.

Cea mai interesantă evoluţie au înregistrat-o exporturile către Africa de Sud, care s-au majorat de la un an la altul cu 130%. Ţara care a avut de profitat cel mai mult de pe urma acestui trend a fost Polonia. Din toamna anului trecut, peste o treime din exporturile trimise către ţara africană, adică aproximativ 5.000 de tone lunar, provin din Polonia. Anii trecuţi, ţara exporta către Africa de Sud mai puţin de 1.000 de tone pe lună.

Creşterea exporturilor a venit pe fondul încurajării de către Polonia  a producţiei de pui. În prezent, ţara produce anual o cantitate de carne de pui de cinci ori mai mare decât România (2,5 milioane de tone, faţă de 500.000 de tone).

37% din importurile UE provin din Brazilia

Odată cu creşterea consumului de carne de pui, s-au majorat şi importurile realizate la nivelul UE din ţări terţe. Astfel, cantitatea de pui importată din Brazilia a crescut cu 23% în primele cinci luni ale anului (faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), până la 138.000 de tone. Circa 37% din carnea de pui importată în UE provine din Brazilia. Alte 37 de procente provin de la importurile din Tailanda, iar 15 procente din Ucraina.

 

Citeşte şi

Tetra Pak: Unul din doi cumpărători caută produse ecologice

Aproximativ 86% din ambalajele Tetra Pak livrate în România în ultimul an sunt poartă sigla …