Home / Invitaţi / “În România nu se realizează colectarea selectivă a deşeurilor pe cele 4 fracţii prevăzute de directiva europeană”

“În România nu se realizează colectarea selectivă a deşeurilor pe cele 4 fracţii prevăzute de directiva europeană”

În următorii doi ani, România trebuie să recicleze 50% din cantitatea de deşeuri municipale, o ţintă pentru neatingerea căreia autorităţile publice locale ar putea plăti zilnic penalităţi de ordinul sutelor de mii de euro. La ora actuală, România reciclează doar 5% din deşeurile municipale, şi chiar şi aşa, cea mai mare problemă o reprezintă amestecarea fracţiilor umede cu cele uscate. Vor reuşi noile modificări legislative privind regimul deşeurilor să rezolve problemele din sistem? Iată ce spune Cosmin Ionescu, director general Rompap:

Legislaţia mediului a fost întotdeauna o provocare în domeniul nostru. România importă şi exportă maculatură. Partea exportului reprezintă un non-sens din punctul nostru de vedere, deoarece producătorii noştrii au nevoie de această materie primă. Dacă operatorii economici fac eforturi şi gestionează corect partea de deşeuri, nu se poate spune acelaşi lucru despre colectori sau salubrişti.

Hârtia sau cartonul ca deşeu, adică maculatură, nu trebuie să fie contaminată, adică nu trebuie să fie cu urme de mâncare, lichide, grăsimi etc. Avem fracţia umedă (care include resturile alimentare, personale, lichide etc.) şi fracţia uscată – hârtie si carton, sticlă, metal şi plastic. Amestecarea deşeurilor în maşinile de colectare, respectiv a deşeurilor de hârtie şi carton (a maculaturii) cu deşeu menajer reprezintă cea mai mare problemă a acestui sistem. Putem aprecia că astăzi în România nu se realizează colectarea selectivă a deşeurilor pe cele 4 fracţii prevăzute de Directiva Europeană 98/2008.

Sperăm ca acest lucru, cu ultimele modificări aduse Legii 211 din 2011 privind regimul deşeurilor şi a Legii 249 din 2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, să remedieze cât mai curând posibil aceste probleme.”

 

Citeşte şi

STUDIU UE: Multe alimente comercializate în UE, inclusiv în România, au etichete înşelătoare

Multe produsele alimentare comercializate în UE încearcă să inducă în eroare cumpărătorul, după cum relevă …