Home / Food / Inedit! Carton şi bioplastic din coji de portocală

Inedit! Carton şi bioplastic din coji de portocală

Industria ambalajelor întrebuinţează deja reziduurile alimentare pentru a crea noi produse durabile şi sustenabile. Un exemplu ar fi plăcile de carton făcute din coji de roşii sau hârtia pentru ambalat realizată din reziduurile colectate de la fabricile de ciocolată.

Totodată, portocalele par a fi o resursă inepuizabilă de materie primă pentru ambalaje sustenabile. După ce fructul este procesat pentru a obţine suc, mai mult de jumătate din acesta se pierde, transformându-se în reziduu. Cercetătorii au creat din aceste resturi recipiente pentru mâncare.

Astfel, un student britanic de la Universitatea Brunel din Londra a realizat din cojile de portocală un ambalaj ce este în acelaşi timp durabil şi prietenos cu mediul. Componenta de bază a noului produs, denumit Bio-Peel, este coaja de portocală, care a fost amestecată cu polimeri bio, glicerină vegetală, biodiesel şi apă.După ce i se dă formă, este uscat la temperaturi înalte şi se întăreşte, amestecul devine un carton biodegradabil ce are proprietatea de a păstra mâncarea proaspătă un răstimp îndelungat.

Totodată, cercetătorii din Spania, de la Universitatea din Sevilla, au lucrat îndelung pentru a transforma coaja de portocală în bioplastic. Materialul obţinut este la fel de rezistent şi de flexibil ca plasticul, prezentând însă avantajul că este biodegradabil. Una din provocările cu care se confruntă producătorii este însă aceea de a stabiliza rapid materia primă, pentru a preveni formarea bacteriilor. Poiectul este încă în faza de testare.

Sursa foto: interpack.com

Citeşte şi

Reţeaua de supermaketuri “Unirea”, deţinută de statul român, va fi inaugurată în octombrie

În luna octombrie vor fi inaugurate în mai multe oraşe din ţară primele şase magazine …