Home / Lifestyle / Ionuţ Şişu, AdLine Solutions: În golf îţi aminteşti cu plăcere reuşitele, dar şi loviturile ratate

Ionuţ Şişu, AdLine Solutions: În golf îţi aminteşti cu plăcere reuşitele, dar şi loviturile ratate

Ionuţ Şişu, managing partner AdLine Solutions, este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria de print. De aproape zece ani practică golf, fiind unul dintre cei mai buni jucători de la noi, la nivel de amatori. Dedică acestui sport fiecare oră liberă, aşa că ne-a fost destul de greu să fixăm o întâlnire. Am reuşit în cele din urmă să îl găsim în cadrul unui târg de profil unde a fost prezent în acest an: Metal Show. Ne-a vorbit despre acest sport pe care speră să îl practice până la bătrâneţe şi să îl transforme într-o tradiţie de familie.

S-a întâlnit cu golful întâmplător, când era într-o vacanţă cu familia şi a zărit un afiş ce promova un teren unde jucau amatorii. Nu ştia mai nimic despre sportul în sine, dar s-a decis să joace, iar de atunci acesta a devenit marele său hobby. A ajuns să petreacă pe teren chiar mai bine de 100 de zile pe an. Pare greu de crezut, ţinând cont că administrează şi un business, însă „business-ul se poate face şi la distanţă, de pe laptop. Îmi organizez ziua de lucru dimineaţa, înainte de a juca, iar pe seară rezolv problemele apărute în cursul zilei. Ca să îmi fac timp pentru golf, am devenit mai organizat”, spune managerul AdLine Solutions.
Cum a fost la început? Greu, chiar foarte greu, în primul an. Trebuie să fii tenace ca să treci peste miile de lovituri ratate. În timp a evoluat, ajungând în cea mai bună clasă de amatori. A descoperit că plăcerea jocului e cea mai importantă şi că loviturile ratate creează cele mai frumoase amintiri.

Amintirile foarte frumoase sunt, desigur, când reuşeşti să trimiţi mingea direct în cupă de la 150 de metri. Dar sunt frumoase şi momentele în care îţi pierzi răbdarea din cauza loviturilor slabe şi simţi nevoia să arunci crosele în apă. Am fost pe punctul să fac asta”, spune el.

Cei mai buni jucători sunt foştii sportivi de top

Vede golful ca “pe un joc de strategie, în condiţiile în care pentru fiecare lovitură trebuie să ţii cont de distanţe şi de viteza vântului, care sunt calculate folosind instrumente speciale”. Ca să practici acest sport nu ai nevoie de calităţi fizice deosebite. Cu toate astea, în timpul loviturilor sunt solicitate anumite grupe de muşchi şi articulaţiile, aşa că de multe ori jucătorii se confruntă cu întinderi musculare şi cu  dureri. Golful nu presupune însă un efort intens, aşa că îl poate practica aproape oricine. Se poate întâmpla să ai parteneri de joc vârstnici ce se apropie de 90 de ani sau copii de 10 ani. Beneficiind de un handicap destul de mare (handicapul fiind un avantaj pe care orice jucător amator îl primeşte în funcţie de vârstă, sex şi de punctajul general), în unele cazuri copiii sau vârstnicii câştigă în faţa unui amator de top.
Care ar fi cei mai buni jucători de la noi? Deşi nu e o regulă, Şişu spune că foştii sportivi de performanţă se descurcă bine: „Dinu Pescariu este unul dintre cei mai buni jucători din România, ca şi Nicolae Covaci, jucător de hochei, Cosmin Contra, selecţionerul echipei naţionale, Bogdan Stelea sau Florin Segărceanu. Nu cred că pregătirea fizică îi ajută neapărat, ci mentalitatea lor de sportivi”.

Destinaţia predilectă, Bulgaria

În România prinde încet-încet contur o infrastructură pentru golf. Există două terenuri ce au fost construite înainte de Revoluţie şi altele câteva în Oradea, Timişoara, Lugoj şi Cluj. În plus, acum doi ani a fost inaugurat un teren superb la Alba Iulia, singurul omologat pentru competiţii internaţionale. Dar suntem încă departe faţă de ţările din vecini, unde, în orice loc te-ai afla, ajungi la un teren de golf după doar câteva ore. Aşa că majoritatea jucătorilor de la noi merg în Bulgaria, ţară în care Ionuţ Şişu a obţinut şi cea mai importantă recunoaştere de până acum: titlul de Most improved player, oferit în 2015 de clubul Lighthouse, ce are 400 de membri, din care 300 sunt români. „Titlul este acordat jucătorului care a înregistrat cel mai bun progres în decursul unui an”, explică el. De-a lungul anilor, a câştigat însă multe premii, între care şi o frumoasă bicicletă BMW M şi multe concursuri naţionale sau internaţionale.
La ce competiţii va participa în acest an? „Sunt turnee organizate de Mercedes, Audi, KPMG, Audi, Arval. Săptămâna viitoare (23-25 mai) va avea loc Bulgarian Amateur Open Championship, un turneu de trei zile. Mai există unul numit Cape Kaliakra şi un altul organizat de Romanian Golf Association (RGA), ambele de câte trei zile”, precizează Ionuţ Şişu. Sezonul  durează 12 luni. În Bulgaria terenurile sunt practicabile din martie până în octombrie, iar în perioada aiernii jucătorii pleacă spre destinaţii călduroase, cum ar fi Turcia sau Cipru.

Întâlnirea cu profesioniştii şi cu sanctuarul golfului

Unele dintre cele mai frumoase competiţii sunt turneele unde amatorii pot juca alături de profesionişti. „Anul acesta am participat deja la o competiţie de acest tip, Pro-Am, şi am făcut parte din echipa unui jucător profesionist turc. Deşi nu am ajuns la o performaţă, am reuşit să evităm ultimul loc”, spune Şişu. Însă există şi o experienţă care le întrece pe cele legate de turneele Pro-Am.

Cea mai frumoasă amintire nu o am de la un turneu, ci după ce am jucat pe cel mai vechi teren din lume, în St. Andrews, Scoţia. Este un templu al golfului”, spune Ionuţ Şişu.

Cluburile din zona anglo-saxonă reprezintă însă o altă ligă şi au jucători de alt rang. “Dacă la cluburile din ţară sau din Bulgaria (Ionuţ Şişu este membru RGA şi al unui club din ţara vecină n.r.) taxa anuală este de câteva sute de euro sau de 1.000 de euro, la marile cluburi ajunge şi la 50.000 de euro sau chiar mai mult, iar cei mai mulţi membri sunt milionari.”

Regrete şi speranţe
Ce obiectiv are legat de golf? Poate trecerea la profesionişti? „În niciun caz. Diferenţa dintre amatori şi profesionişti este imensă. Ca să ajungi în liga lor trebuie să petreci pe teren cel puţin 200 de zile pe an. Tiger Woods cred că petrece 400”, glumeşte acesta, completând că pentru un amator cel mai important e să se bucure de fiecare lovitură. La cele mai multe turnee merge alături de soţie şi copii şi speră ca aceştia să moştenească morbul golfului şi chiar să ajungă la un alt nivel de performanţă. Totodată, speră că noua generaţie va contribui mai mult la dezvoltarea infrastructurii de golf de la noi.

Citeşte şi

5 lucruri pe care nu le ştiai despre Mihai Ciobanu (ULMA Packaging)

De 12 ani, Mihai Ciobanu conduce cu succes afacerile în România ale Grupului spaniol ULMA, …