Home / Food / Judeţele unde puterea de cumpărare a românilor este peste media naţională  

Judeţele unde puterea de cumpărare a românilor este peste media naţională  

Cluj, Timiș și Ilfov, în frunte cu Bucureștiul sunt polii tradiționali de dezvoltare ai țării (cu roșu) unde puterea de cumpărare e cu cel puțin 20% peste media pe țară. Alte judeţe din aceeaşi categorie sunt Braşov şi Sibiu, potrivit unui studiu realizat de GfK.

La nivelul întregii țări, venitul net anual disponibil pe cap de locuitor a crescut cu 18% în 2018, ajungând la 5.083 euro, de la 4.556 euro în 2017 și 4.181 euro în 2016.

Județele Botoșani, Vaslui, Călărași și Giurgiu reprezintă polii extremi, cu cea mai mică putere de cumpărare. Urmează în clasament Suceava, Neamț, Vrancea, Buzău, Ialomița, Teleorman, Olt și Mehedinți la mică distanță de primele.

Grupul județelor cu putere de cumpărare sub media națională este completat de Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita, Covasna, Bacău, Iași, Brăila, Tulcea, Vâlcea, Dolj, Caraș-Severin, Gorj, Sălaj, Mureș. Județele situate aproape de nivelul mediei pe țară din punctul de vedere al puterii de cumpărare sunt Prahova, Argeș, Constanța, Alba și Arad.

Sibiu, Braşov, Arad, ritm rapid de dezvoltare

Brașov și Sibiu fac parte însă din grupul județelor cu putere de cumpărare peste medie. De mai mulți ani, aici se configurează o nouă zonă industrială a țării care atrage masiv investiții. De asemenea, Cluj, Timiș și Ilfov, în frunte cu Bucureștiul sunt polii tradiționali de dezvoltare ai țării (cu roșu) unde puterea de cumpărare e cu cel puțin 20% peste media pe țară.

În general, motivele pentru care se dezvoltă orașele în afară de București țin de forța de muncă ieftină și educată, după cum relevă studiul GfK. Industriile care au găsit cele mai bune oportunități în astfel de orașe sunt cea a componentelor auto, IT și Business Service. Un alt factor important este infrastructura de transport.

Specialiştii care au realizat studiul GfK estimează că Sibiu, Brașov, Arad, Constanța si Alba Iulia se vor dezvolta într-un ritm mai rapid decât Bucureștiul, tocmai pentru că au o infrastructură bună, dar și centre universitare care să formeze piața forței de muncă.

Citeşte şi

Reţeaua de supermaketuri “Unirea”, deţinută de statul român, va fi inaugurată în octombrie

În luna octombrie vor fi inaugurate în mai multe oraşe din ţară primele şase magazine …