Home / Packaging / Cei mai mari producători de ambalaje din lume şi afacerile acestora în România

Cei mai mari producători de ambalaje din lume şi afacerile acestora în România

Liderii industriei de ambalaje la nivel mondial sunt companii cu cifre de afaceri de zeci de miliarde de dolari, sume care le poziţionează în topul celor mai bănoase businessuri de pe glob. Doi dintre aceşti jucători, respectiv DS Smith şi Smurfit Kappa, au afaceri înfloritoare şi în Romania.

Iată cum arată clasamentul  producătorilor de ambalaje în 2018 şi ce strategii au urmat aceştia anul trecut.  

International Paper Company  –  (Cifră de afaceri de 23,3 de miliarde de dolari  în 2018)

Lider al industriei de packaging la nivel mondial, IPC produce atât recipiente din celuloză şi hârtie, cât şi recipiente din fibre.  Compania are una dintre cele mai diversificate oferte la nivel global, realizând hârtie pentru imprimantă şi ambalaje pentru industria cosmetică sau industria alimentară, dar şi containere pentru transport maritim.
În ianuarie 2018, IPC a finalizat transferul business-ului  de ambalaje pentru bunuri de larg consum către Graphic Packaging. În contul tranzacţiei, Graphic Packaging a preluat datorii în valoare de 660 de milioane de dolari ale IPC.

Westrock (16,71 miliarde de dolari)

Producător de ambalaje din carton, Westrock are sediul în Georgia, Statele Unite ale Americii. În 2018, acesta a achiziţionat compania Kapstone.

Tetra Laval Group (16,5 miliarde de dolari)

Având sediul central în Elveţia, Tetra Laval Group operează prin intermediul a trei unităţi, respectiv Tetra Pak, Sidel şi DeLaval, Tetra Pak generând mai mult de 82% din veniturile grupului. Tetra Laval Group furnizează echipamente şi soluţii pentru producerea, ambalarea şi distribuirea alimentelor.

Stora Enso Oyj – (12 miliarde de dolari)

Stora Enso  este unul dintre liderii industriei de ambalaje care pune tot mai mult accent pe fabricarea de ambalaje din resurse regenerabile. Având sediul central în Helsinki, Finlanda, compania şi-a propus să digitalizeze întregul lanţ de producţie. Două dintre măsurile luate în acest sens sunt crearea unui fond pentru digitalizare şi a unui accelerator pentru start-up-uri.

Smurfit Kappa Group Plc – (10,57 miliarde de dolari)

Având sediul central în Dublin, Irlanda, Smurfit Kappa este un alt mare producător de ambalaje la nivel mondial. Anii trecuţi, Smurfit a pus bazele unui amplu program de investiţii în Mexic, pentru a susţine procesele sustenabile de producţie. Divizia de ambalaje bag-in-box a Smurfit este prezentă de mai bine de zece ani în România, prin intermediul distribuitorului local Azoc Star, care controlează peste 90% din acest segment de piaţă. Totodată, irlandezii deţin în România cel mai mare depozit de ambalaje bag-in-box de pe piaţa Europei de Sud-Est. Anul trecut, Smurfit a realizat pe plan local o cifră de afaceri de circa 3 milioane de euro, în creştere cu aproape 20% faţă de 2017.

Reynolds Group Holdings(10,5 miliarde de dolari)

Grupul furnizează ambalaje pentru băuturi şi pentru industria alimentară şi a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri cu 1%, anul trecut. Având sediul în Noua Zeelandă, Reynolds deţine 5 unităţi de producţie, respectiv: Reynolds Consumer Products, Pactiv Foodservice, Graham Packaging, Evergreen Packaging şi Closure Systems International.

Amcor – (9,1 miliarde de dolari)

Compania australiană cu subsidiare în peste 40 de ţări creează ambalaje pentru industria alimentară, a bunurilor de larg consum, dar şi pentru domeniul farmaceutic. În prezent, Amcor este singurul producător de ambalaje din lume care a pus baza unor strategii şi a dezvoltat proceduri ce îi vor permite ca din 2025 să folosească doar materie primă reciclată pentru produsele sale.

Mondi Plc – (8,21 miliarde de dolari)

Compania produce atât recipiente din celuloză, cât şi din plastic, fiind unul dintre principalii furnizori de ambalaje verticale.  Din 2018, materialul folosit de Mondi pentru laminarea ambalajelor provine în proporţie de 100% din plastic reciclat.

Ball Corporation (7,9 miliarde de dolari)

Având sediul în SUA, Ball Corporation este cel mai important jucător din industria de profil care produce ambalaje metalice atât pentru industria băuturilor, cât şi pentru industria alimentară şi a bunurilor de larg consum. Recent, compania a lansat ReAl, o tehnologie care utilizează aluminiu reciclat pentru producerea unui aliaj din metal mult mai uşor şi mai  rezistent decât cel utilizat în mod normal pentru ambalajele de acest tip.

DS Smith(5,6 miliarde de dolari)

Având sediul în Londra, Marea Britanie, DS Smith oferă o gamă largă de ambalaje din carton, dar şi ambalaje din plastic. Anul trecut, compania a finalizat achiziţia a două fabrici în România, respectiv EcoPack şi EcoPaper, o tranzacţie ce îi va permite să deservească mult mai bine clientela din Europa de Sud-Est.

Citeşte şi

Cum luptă Carrefour, Lidl şi Kaufland împotriva poluării cu plastic

Tot mai mulţi retaileri alimentari de la noi au luat în ultimele luni măsuri prietenoase …