Home / Stiri / Schimbăm lumea / Topul ţărilor care reciclează cele mai multe deşeuri. Pe ce loc se află România
Man in an office recycling plastic bottle, close up

Topul ţărilor care reciclează cele mai multe deşeuri. Pe ce loc se află România

Reciclarea deşeurilor şi transformarea acestora în compost sunt două acţiuni care contribuie substanţial la protejarea mediului înconjurător. În timp ce reciclarea implică refolosirea materialelor care în mod normal trebuiau să devină deşeuri, compostarea se referă la extragerea materiei organice din deşeuri şi utilizarea acesteia ca îngrăşământ natural.

Programele de reducere a cantităţii de deşeuri puse în circulaţie includ de regulă atât o componentă de reciclare, cât şi una de transformare în compost. Unele iniţiative s-au dovedit în timp mai de succes decât altele, iar ţările care le implementează au câştigat pe drept un loc fruntaş în topul statelor cu cea mai mare pondere de deşeuri reciclate. Iată cum arăta acest top la nivelul ţărilor OECD, în decembrie 2018, potrivit studiului Waste Atlas:

1. Germania – În 2018, Germania a reciclat sau transformat în compost circa 68% din deşeurile colectate de autorităţile locale, devenind ţara cu cea mai bună performanţă în acest sens. Cum a fost posibil? Autorităţile au derulat programe prin care publicul larg a fost informat cu privire la deşeuri, compost sau reciclare. Totodată, cetăţenii germani sunt obligaţi să plătească mai mult când produc cantităţi mai mari de deşeuri, ceea ce a condus per ansamblu la reducerea risipei şi la creşterea gradului de conformare.

2. Coreea de Sud  – Ocupanta poziţiei a doua în top a investit până acum 2% din produsul intern brut în programe de ecologizare. Corelată cu acţiunile derulate de stat, această investiţie a permis ţării să aibă o rată a reciclării deşeurilor de circa 59%. Totodată, cetăţenii Coreei de Sud plătesc pentru cantitatea de deşeuri pusă în circulaţie.

3. Slovenia şi Austria
– Ambele ţări reciclează şi transformă în compost circa 59% din deşeurile municipale. La nivel mondial, Slovenia a înregistrat în ultimii ani cea mai mare creştere a gradului de reciclare, în special datorită programelor Zero Waste.
De cealaltă parte, Austria şi-a fixat ca obiectiv atingerea unei rate a reciclării de 50% (până în 2020) încă din primii ani ai aderării la UE şi a ajuns la acest nivel cu mult timp înainte de deadline. Anii trecuţi, autorităţile din Austria au promovat chiar o lege prin care au reglementat procedurile de reciclare a plasticului. Totodată, în această ţară mai mult de 80% din ambalajele din sticlă sunt fie reciclate, fie reutilizate.

Alte ţări care se află în topul statelor cu cea mai mare pondere de deşeuri reciclate sunt:

4. Belgia (55%),
5. Elveţia (51%),
6. Suedia (50%),
7. Olanda (50%),
8. Luxemburg (48%),
9. Islanda (45%),
10. Danemarca (44%)
11. Marea Britanie (43%).

 

România produce 5,8 milioane de tone de deşeuri pe an, cu o medie de 272 de kilograme pe an pe cap de locuitor, indică acelaşi studiu Waste Atlas. Din acest total, România reciclează doar 3%, al doilea cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană. Cel mai scăzut nivel îl înregistrează Bulgaria, care are o rată de reciclare de 0%.

Citeşte şi

STUDIU UE: Multe alimente comercializate în UE, inclusiv în România, au etichete înşelătoare

Multe produsele alimentare comercializate în UE încearcă să inducă în eroare cumpărătorul, după cum relevă …