Home / Stiri / Features / Mâncarea viitorului: carne şi lapte produse din alge sau celule stem

Mâncarea viitorului: carne şi lapte produse din alge sau celule stem

Cercetătorii din domeniul alimentar şi producătorii de alimente încearcă să introducă pe piaţă noi sortimente de mâncare sănătoasă, realizată printr-o procedură care nu are un efect nefast asupra mediului înconjurător.

Aşa s-au născut în laborator laptele creat pe bază de microorganisme sau carnea “crescută” din celule stem. Există toate premisele ca aceste noi tipuri de mâncare să fie mai sănătoase şi mai ieftine decât cele comercializate în  prezent, spun cercetătorii.

În plus, această mâncare a viitorului va avea la bază un proces de producţie ecologic, care nu va afecta mediul înconjurător decât marginal.

Lapte animal obţinut prin intermediul algelor şi al bacteriilor Producerea laptelui de vacă în ferme ridică mai multe probleme. În primul rând, creşterea acestora este dăunătoare pentru mediu şi conduce la sporirea efectului de seră. În al doilea rând, animalele sunt hrănite cu nutreţuri tratate cu antibiotice. Prin urmare, consumând lapte de origine animală, organismul uman devine rezistent la medicamente.

Cum s-ar putea răspunde acestor probleme? Printr-un proces de producţie cu totul inedit, spun cercetătorii. Aceştia au descoperit călaptele poate fi obţinut prin “cultivarea” ADN-ului de origine animală cu ajutorul microorganismelor, respectiv cu ajutorul bacteriilor, algelor sau seminţelor.

LegenDairy Foods GmbH, un start-up german, a implementat o procedură prin care microorganismele sunt stimulate să producă proteine de lapte. Procesul are loc în cuve de fermentare şi durează aproximativ 2 săptămâni.

În prezent, se încearcă extinderea procedurii la scară largă. Reprezentanţii start-up-ului german estimează că laptele creat astfel ar putea ajunge pe masa consumatorilor în circa 3 ani şi va fi mai ieftin decât cel de origine animală, datorită costului redus de producţie.

Totodată, carnea poate fi “cultivată” cu ajutorul microorganismelor. În prezent, pentru a obţine carne de vită sacrificând animalele crescute în ferme este nevoie, în medie, de trei ani. În schimb, carnea produsă pe bază de microorganisme se obţine în maximum şase luni. Compania Moving Mountains Foods a implementat deja noua metodă, iar în prezent în Irlanda se comercializează hamburgeri  produşi astfel.

Alimente pe bază de celule stem – Carnea poate fi realizată în laborator şi cu ajutorul celulelor stem. Metoda a fost concepută de profesorul Mark Post şi a fost implementată încă din 2014. În procesul de producţie, animale sunt folosite doar pentru materialul genetic.

“Acum, pe planetă există circa 1,5 miliarde de vite, folosite pentru carne. Dacă s-ar produce carne doar pe bază de celule stem, ar fi nevoie de numai 30.000 de animale pentru a acoperi cererea de carne existentă la nivel global”, a spus Mark Post.

Citeşte şi

STUDIU UE: Multe alimente comercializate în UE, inclusiv în România, au etichete înşelătoare

Multe produsele alimentare comercializate în UE încearcă să inducă în eroare cumpărătorul, după cum relevă …