Home / Food / Microorganismele, sursa de hrană a viitorului

Microorganismele, sursa de hrană a viitorului

Microorganismele ar putea fi transformate în anii ce urmează în hrană pentru oameni sau animale sau în îngrăşământ pentru culturile agricole.

În ultimii ani, tot mai multe start-up-uri sau companii deja consacrate au investit zeci de milioane de euro în proiecte ce au ca scop găsirea de surse alternative de hrană. Unele dintre aceste surse sunt microorganismele, ce se regăsesc atât în bacterii, alge şi ciuperci, cât şi pe organismele umane, scrie Financial Times.

Proteină din microbi

La nivel global, obţinerea de proteine din boabe de soia şi leguminoase a devenit deja o procedură des întâlnită. În prezent, companiile duc  procesul de cercetare la un nou nivel, încercând să extragă proteinele direct din microorganisme, cu ajutorul inteligenţei artificiale şi al biotehnologiei de vârf.

Astfel, Sustainable Bioproducts, un start-up cu sediul în Chicago, SUA, derulează în prezent un proiect prin care încearcă să obţină proteine din microorganisme care pot supravieţui în medii extreme. E vorba de microorganisme ce sunt colectate din izvoarele termale vulcanice din Parcul Naţional Yellowstone.

La rândul său, compania MycoTechnology foloseşte microbii ce pot fi extraşi din leguminoase pentru a produce proteine care seamănă la gust cu acelea animale.

Surse de fertilizatori

Legumele şi fructele au devenit tot mai greu de digerat şi chiar dăunătoare organismului uman din cauza îngrăşămintelor chimice. Totodată, pesticidele şi fungicidele folosite în agricultura intensivă au redus fertilitatea solului. Drept urmare, cercetătorii încearcă să obţină fertilizatori naturali din microorganisme.

Astfel, companii precum Joyn Bio, Pivot şi Indigo, derulează proiecte prin care încearcă să valorifice microbii care se găsesc pe rădăcini şi în sol, transformându-i în îngrăşământ natural.

Nu doar comunitatea ştiinţifică, ci chiar şi oamenii obişnuiţi înţeleg că microbii sunt o parte esenţială şi integrată oricărui organism viu„, a spus Mike Miille, şeful companiei Joyn.

„Vrem să obţinem fertilizatori pe cale biologică, nu din petrol sau combustibili fosili”, a explicat la rândul său Sarah Bloch, cercetător în cadrul companiei Pivot.

În ultimii ani, tot mai multe fonduri se îndreaptă spre companiile care derulează cercetări asupra microorganismelor, cu scopul declarat de a obţine din acestea produse naturale. Investiţiile în aceste entităţi au crescut cu aproape 40% în 2018, comparativ cu 2017, la 511 milioane de euro, la nivel global.

Citeşte şi

STUDIU UE: Multe alimente comercializate în UE, inclusiv în România, au etichete înşelătoare

Multe produsele alimentare comercializate în UE încearcă să inducă în eroare cumpărătorul, după cum relevă …