Home / Stiri / Features / Mob – Vip, firma care împachetează o fabrică în 4 zile

Mob – Vip, firma care împachetează o fabrică în 4 zile

Mob – Vip este un producător de ambajale industriale „cu capital sută la sută românesc”, după cum spun cu mândrie reprezentanţii firmei. Pornind la drum cu o investiţie minimă, compania a ajuns în prezent la o producţie de milioane de euro. Sau, ca să vorbim despre performanţe, Mob – Vip a ajuns ca în numai 4 zile să poată împacheta o fabrică de dimensiuni mai mici şi să o trimită la export. Cum a reuşit o firmă românească să se dezvolte într-o economie dominată de  capitalul străin? Cristina Tudor, directorul operaţional al Mob – Vip, ne-a oferit câteva detalii.

D deţinută în întregime de un bucureştean, afacerea a demarat în 2001, cu o investiţie de câteva mii de dolari. După cum se poate ghici din denumire (Mob – Vip), iniţial, patronul şi-a propus să producă mobilier. Ceea ce a şi făcut, pentru câteva luni. În 2002, a primit însă o provocare: să producă un ambalaj industrial. Şi-a dat seama că acesta e viitorul. S-a profilat pe producţia de ambalaje industriale pentru transport maritim, terestru si aerian, iar de atunci cifra de afaceri a firmei a urcat constant, până la aproape 2 milioane de euro, în 2018.

Cine sunt clienţii
La aproape 20 de ani de la înfiinţare, firma a crescut ajungând la o echipă de circa 30 de oameni. În prezent, colaborează cu cele mai mari multinaţionale din România, având clienţi ca General Electric, Siemens, Alstom, Renault, Eaton, Eletroalfa, Ford, dar şi DOOSAN, în general producători de echipamente electrice, medicale sau din industria automotive şi din industria grea.

„Din păcate, producţia locală a scăzut destul de mult şi lucrăm în special cu multinaţioanle. Lucrăm şi cu firme cu capital românesc, dar sunt puţine”, spune Cristina Tudor.

Atunci când apelează la Mob – Vip, clienţii o fac fie pentru a trimite produse la export, fie pentru că au nevoie de diverse servicii de ambalare.
După ce primeşte o comandă, firmei îi sunt livrate echipamentele pe care le ambalează  pentru ca, ulterior, clienţii să le preia gata ambalate. Însă, când este vorba de un proiect mare, Mob – Vip îşi trimite oamenii la client, iar produsele sunt ambalate acolo. Care a fost cel mai mare ambalaj realizat până acum?
Cristina Tudor lucrează din 2017 la Mob – Vip şi îşi aminteşte că în acelaşi an s-a realizat un ambalaj industrial cu o lungime de 15 metri, pentru un utilaj agabaritic ce trebuia trimis la export. Era vorba de un echipament de tip CNC, clientul fiind o fabrică din Târgu Jiu.

Acum, de exemplu, avem o echipă plecată la Timişoara, unde se dezasamblează o fabrică. Echipamentele pleacă la export. Vor fi în total 25 de ambalaje industriale: lăzi pline, dar şi  platforme pe care vor fi amplasate utilajele, ce vor fi ulterior amarate, ancorate şi împachetate într-o folie triplustratificata de tip vacuum-pack, pentru transport maritim. Cred că va fi o lucrare de 4 zile”, estimează directorul Mob – Vip.

Folii speciale pentru transport maritim şi nu numai

Cum decurge însă producţia? Pentru ambalajele din lemn, firma colaborează cu furnizori din România. „De la furnizor primim lemnul deja prelucrat sub formă de grinzi, scândură, OSB, placaj. Ulterior, îi facem tratamentul, pentru că tot ce trimitem către clienţi este tratat conform legislatiei fitosanitare in vigoare, Standardul ISPM15. După tratare începe debitarea acestuia pentru a face ambalaje, lăzi, paleţi etc.”, spune Cristina Tudor.
Pentru transporturi maritime şi nu numai, lăzile create de Mob – Vip sunt protejate cu ajutorul foliilor, fie că e vorba de folia din aluminiu triplustratificata vacuum – pack, de folia shrink sau de folia VCI.

„Folia de aluminiu vacuum – pack este utilizată în special pentru transporturile maritime de echipamente. Tuturor le explicăm care sunt riscurile dacă trimit produsele într-o ambalaj şi cu cât scad acestea când folosesc şi o folie din aluminiu triplustratificata vacuum – pack. Atunci când se face ambalarea cu folie din aluminiu triplustratificata vacuum – pack, folosim şi absorbanţi de umiditate. Ulterior folia se închide cu ajutorul unei plite speciale care termosudează şi protejează pe toată durata transportului maritim împotriva umidităţii. Totodată, pe ambalaj putem monta senzori de şoc şi senzori de umiditate”, spune Cristina Tudor.

Dezvoltarea producţiei

Ca să facă faţă comenzilor, Mob – Vip a cumpărat noi echipamente.

În ultimii cinci ani am introdus sistemul plibox, care exista de mult timp în Italia. Lazile PLIBOX-FREE sunt ambalaje capabile să conţină, să transporte şi să protejeze materiale, chiar şi vrac, de diverse dimensiuni. Forma pliabilă permite economii de depozitare, transport şi montaj garantând o rezistenţă adecvată în timp a ambalajului”, spune Cristina Tudor.

Pe lângă faptul că sunt uşor de transportat, lăzile plibox prezintă avantajul că se pot refolosi. După achiziţionarea sistemului plibox, firma a investit în special în instrumente, scurtând timpul de producţie, chiar şi la jumătate. Dacă două lăzi se produceau în opt ore, acum se fac în patru.

Perspective pentru 2019

Dacă în alte domenii se poate vorbi despre scăderea afacerilor, nu la fel stau lucrurile cu ambalajele industriale. Clienţii cer mai mult şi cât mai repede, după cum spune directorul operational al companiei. În 2019, compania prospectează piaţa pentru a introduce noi produse şi se aşteaptă ca cifra de afaceri să urce în continuare. În 2018, firma a raportat o cifră de afaceri de 8,2 milioane de lei şi un profit de circa 2 milioane de lei.

Citeşte şi

STUDIU UE: Multe alimente comercializate în UE, inclusiv în România, au etichete înşelătoare

Multe produsele alimentare comercializate în UE încearcă să inducă în eroare cumpărătorul, după cum relevă …