Home / Food / Practica dublului standard la alimente, interzisă în UE

Practica dublului standard la alimente, interzisă în UE

Alimentele distribuite pe piaţa Uniunii Europene vor respecta acelaşi standard de calitate indiferent de zona în care sunt comercializate, au decis parlamentarii europeni. Deputaţii din Parlamentul European (PE) au introdus modificări în cazul a patru directive legate de drepturile consumatorilor.

Deputaţii europeni au aprobat “noul mecanism comercial pentru consumatori”, care recunoaște că producerea sub acelaşi brand a unor alimente de calitate diferită reprezintă o practică neloială, scrie Hotnews.ro.

Producătorii care aplică un dublu standard pentru alimentele comercializate pe piaţa UE ar putea primi o amendă echivalentă cu 4% din cifra de afaceri sau, dacă nu există informaţii legate de cifra de afaceri, o amendă în valoare de 2 milioane de euro. Contravaloarea acesteia va fi virată în trezoreria statului membru care aplică penalizarea.

Lungul drum spre legislaţia naţională

Unele cercetări efectuate în ultimii ani arată că există producători care comercializează alimente de calitate diferită în statele Europei de Vest şi cele ale Europei de Est. Rezultalele cercetărilor au condus la propuneri de modificare a legislației europene – cele votate recent de deputaţii europeni. Modificările se aplică şi comercianţilor online.

În opinia unor europarlamentari, stoparea practicii dublului standard nu poate fi realizată doar prin introducerea sancţiunilor. Pentru a obţine rezultatul scontat este nevoie şi de un mecanism de control dezvoltat la nivel european.

Documentul adoptat de PE trebuie să fie aprobat de către Consiliul de Miniștri al UE. Statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni de la data intrării în vigoare a dispoziției pentru a o transpune în legislația națională.

 

Citeşte şi

Reţeaua de supermaketuri “Unirea”, deţinută de statul român, va fi inaugurată în octombrie

În luna octombrie vor fi inaugurate în mai multe oraşe din ţară primele şase magazine …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.