Home / Food / Raport: România, ţara din Europa de Est cea mai afectată de pesta porcină

Raport: România, ţara din Europa de Est cea mai afectată de pesta porcină

Producătorii şi procesatorii de carne din Europa ar putea fi principalii beneficiari ai crizei de carne de porc din China. Cu toate acestea, unele ţări din Europa de Est nu pot exporta carne către piaţa asiatică, întrucât, asemeni Chinei, se confruntă cu o epidemie de pestă porcină, reiese dintr-un raport al băncii Robobank.

România este ţara est-europeană cea mai afectată de această boală, atrag atenţia analiştii citaţi de Euromeatnews.com.

Fermierii europeni sunt destul de precauţi când vine vorba de exporturi, în ciuda faptului că ar putea profita de pe urma creşterii preţului la carne. Romania… în special, se confruntă cu o epidemie de pestă porcină la nivelul gospodăriilor„, se menţionează în raport.

În Olanda şi Spania, preţul cărnii de porc a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani, în condiţiile în care “efectivele de porci au scăzut, iar cererea de pe pieţele externe este ridicată”, remarcă analiştii Robobank.

Spania este cel mai mare exportator european către piaţa chineză. În primele 6 luni, ţara a livrat către China 160.000 de tone de carne de porc, în creştere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut.

Analiştii Robobank anticipează că efectivele de porci din China se vor diminua cu 50% în următoarele luni, ceea ce înseamnă că ţara asiatică va apela tot mai mult la importuri.

Citeşte şi

Reţeaua de supermaketuri “Unirea”, deţinută de statul român, va fi inaugurată în octombrie

În luna octombrie vor fi inaugurate în mai multe oraşe din ţară primele şase magazine …