Home / Legislaţie / Reguli noi în gestionarea deşeurilor de ambalaje

Reguli noi în gestionarea deşeurilor de ambalaje

Începând din 2019, toate companiile care lucrează cu ambalaje sau produse ambalate au noi responsabilităţi în ce priveşte gestionarea deşeurilor de ambalaje

Pe 17 ianuarie 2019 a intrat în vigoare actul normativ de punere în aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 74/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, precum şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.

Prin urmare, companiile din zona de retail (farmaceutice, auto şi mai ales importatorii şi distribuitorii din industria de alimente şi băuturi, echipamente electronice şi electrice, echipamente industriale şi bunuri de larg consum) vor avea noi responsabilităţi:

  • Vor fi obligate să îşi stabilească propriul sistem de returnare a ambalajelor reutilizabile, într-un procent de 80%
  • Vor impune (din 31 martie) valoarea de 0,5 lei/ambalajul primar reutilizabil, pentru cele cu valori cuprinse între 0,1 şi 3 litri destinate populaţiei, sub forma unei garanţii băneşti între producător, distribuitor şi consumatorul final
  • De la 1 ianuarie 2020, toţi producătorii sau importatorii care pun pe piaţă ambalaje primare nereturnabile din sticlă, plastic şi metal pentru produsele marcă proprie cu volume între 0,1 şi 3 litri (folosite pentru băuturi alcoolice, ape minerale, sucuri răcoritoare etc.) sunt obligaţi să asigure minim 5% ambalaje reutilizabile din greutatea totală a ambalajelor puse pe piaţă. Până în 2025, acest procent va trebui să crească anual cu 5%.

Citeşte şi

O nouă ordonanţă: Românii vor plăti mai mult pentru pungile din plastic

Preţul fiecărei pungi din plastic pe care o cumpărăm de la supermarket include o eco-taxă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.