Home / Legislaţie / O nouă ordonanţă: Românii vor plăti mai mult pentru pungile din plastic

O nouă ordonanţă: Românii vor plăti mai mult pentru pungile din plastic

Preţul fiecărei pungi din plastic pe care o cumpărăm de la supermarket include o eco-taxă care nu este altceva decât  un preţ pe care consumatorul este obligat să îl achite pentru că foloseşte acest produs poluant. Pentru a reduce consumul de plastic, Guvernul a aprobat creşterea nivelului eco-taxei de la 0,10 la 0,15 bani.

Măsura apare într-un proiect de ordonanţă adoptat de Guvern la propunerea Ministerului Mediului.

Această măsură este una esenţială pentru reducerea consumului de pungi de plastic, produse care au un impact devastator asupra mediului, la nivel planetar. Iată că, dacă anul trecut am interzis pungile din plastic subţire cu mâner, acum venim cu măsuri noi pentru a determina comercianţii şi populaţia să aleagă măsuri alternative”, a spus Graţiela Gavrilescu, viceprim-ministru şi ministrul Mediului.

“Sunt vizate, în primul rând, acele pungi din plastic foarte subţire fără mâner, pe care le găsim disponibile gratuit, de obicei, la raioanele de fructe şi legume, si pe care, ulterior, le reîntâlnim în natură. Nu putem asista pasivi la distrugerea ecosistemelor şi trebuie, deci, să acţionăm”, a mai spus oficialul.

Noua ordonanţă mai prevede taxarea pungilor din plastic de orice tip, indiferent de grosimea sau forma lor.Exceptate de la plată vor fi doar alternativele ecologice (biodegradabile şi compostabile).

O altă prevedere importantă vizează unităţile administrativ-teritoriale care nu au organizat serviciul public de salubrizare. Ordonanţa propune un sistem de impunere corelat cu evoluţia indicatorilor de generare a deşeurilor municipale (kg/locuitori/zi) prevăzuţi în Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor.

Sursa foto: Observer.com

Citeşte şi

STUDIU UE: Multe alimente comercializate în UE, inclusiv în România, au etichete înşelătoare

Multe produsele alimentare comercializate în UE încearcă să inducă în eroare cumpărătorul, după cum relevă …