Home / Lifestyle / Sorin Minea, un vânător atipic: „Hobby-ul acesta se poate face şi altfel. Unii sunt adevăraţi criminali”

Sorin Minea, un vânător atipic: „Hobby-ul acesta se poate face şi altfel. Unii sunt adevăraţi criminali”

Patronul Angst, Sorin Minea, este vânător cu ştate vechi, dar se consideră unul atipic. Merge săptămânal la vânătoare, însă împuşcă arareori animale. „Hobby-ul ăsta se poate face şi altfel”, spune Minea, care ne-a povestit cum se vânează pe la noi şi cum au devenit pădurile din România un El Dorado pentru străini. 

Un vânător care nu este neapărat în căutare de recorduri şi trofee împuşcă un animal atunci când este o situaţie de suprapopulare, explică patronul Angst. „Animalele se află în spaţii din ce în ce mai închise şi supraaglomerate. Singurul mod în care poţi să păstrezi un număr optim este dacă faci o selecţie artificială în rândul lor. Atunci când vine iarna, pe câmp nu mai există mâncare. Sunt ierni în care pe câmp sunt capre şi căpriori morţi de foame şi de frig. Iarăşi, dacă la mistreţi nu se face selecţie, suferă agricultura. Asta se întoarce împotriva lor şi îi va distruge definitiv, pentru că agricultorii cer autorităţilor să îi elimine”, spune Minea.

De regulă, când există o situaţie de suprapopulare, Minea spune că împuşcă în special animalele care prezintă degenerări.  Efectivele de căprioare, de exemplu, sunt închise, aşa că se întâmplă să apară un exemplar degenerat, cum ar fi un ţap cu un singur corn,  “suliţar”, care poate fi un pericol pentru semenii lui.  

Dacă vânezi un animal de 4 ani, ai distrus o generaţie

Mulţi consideră însă vânatul un sport şi sunt în căutare de trofee, ceea ce e o atitudine păguboasă.

Atunci când vânezi numai trofeele, adică ce e mai bun, faci o selecţie negativă. Animalele nu trebuie vânate la orice vârstă. Dacă le ucizi când au 4 ani, atunci ai distrus o generaţie întreagă”, explică patronul Angst.

În România, de multe ori situaţia scapă de sub control şi sunt împuşcate sute de animale sau păsări, doar pentru distracţie. „La noi vin  italierii care vânează lodore, adică ciocârlii, cu miile, cu zecile de mii, la o singură ieşire. La fel, la prepeliţă. Sunt vânători care împuşcă 150, deşi nu au ce face cu ele. Tot aşa cu porumbeii: italienii omoară câteva sute de porumbei care rămân pe câmp.N-o s-o fac niciodată. Când mergem la vânătoare suntem cel mult trei persoane. Dacă vânăm împreună 30 de prepeliţe, vânătoarea s-a oprit, mai mergem un pic şi apoi plecăm acasă, pentru că nu avem nevoie de mai multe”, spune Minea.
Locul unde vânează cel mai adesea este un teren de vânătoare de la Belciugatele, pentru care cumpără an de an câte 500 de fazani.

Împreună cu prietenii mei vânez cel mult 200 de fazani, într-un an. Restul de 300 sunt lăsaţi ca să rămână în câmp, să încerce să se aclimatizeze. Vin braconierii şi mi-i împuşcă”, susţine patronul Angst.

Câini aruncaţi pe terenul de vânătoare

O realitate crudă, pe care puţini români o cunosc, este că şi câinii sunt împuşcaţi pe terenul de vânătoare, existând chiar o lege care prevede asta. “De unde vin câinii? De la iubitorii de animale care iau de la adăpost 7 câini, să zicem, vin cu duba şi îi lasă în mijlocul câmpului, crezând c-o să-i ia cineva. În schimb, sunt omorâţi de animale, de vânători sau mor de foame. Iarăşi, sunt ţărani care noaptea îşi lasă câinii afară peste noapte «ca să mănânce şi ei ceva». Unii vânători sunt într-adevăr criminali”, spune Minea.

Citeşte şi

STUDIU UE: Multe alimente comercializate în UE, inclusiv în România, au etichete înşelătoare

Multe produsele alimentare comercializate în UE încearcă să inducă în eroare cumpărătorul, după cum relevă …