Home / Stiri / Schimbăm lumea / Studiu de caz: BASF produce ulei de piroliză din deşeuri de plastic reciclate chimic

Studiu de caz: BASF produce ulei de piroliză din deşeuri de plastic reciclate chimic

Tot mai multe companii din industria materialelor plastice se implică în procesul de reciclare a deşeurilor, contribuind astfel la crearea unei economii circulare. Un astfel de proiect este ChemCycling, implementat de BASF, unul dintre cei mai mari furnizori de materii prime pentru aproape toate industriile.

La sfârşitul lui 2018, compania a folosit pentru prima dată volume-pilot de ulei de piroliză derivat din deşeuri de plastic, ca materie primă în propria producţie. Primele prototipuri realizate de cei patru parteneri ai BASF (Jaguar Land Rover, Storopack, Südpack şi Schneider Electric) au fost prezentate la K 2019, cea mai mare expoziţie din lume dedicată industriei maselor plastice şi cauciucului:

  • Jaguar Land Rover (JLR), un important producător de automobile, a dezvoltat o componentă din plastic pentru primul său SUV electric, I-Pace, din Ultramid®B3WG6 Cikled Black 00564. „Capacitatea de a transforma deşeurile consumatorilor în piese sigure şi de calitate pentru produse premium prin procesul ChemCycling este un pas important în promovarea ambiţiei noastre de a nu mai pune deşeuri în circulaţie în viitor ”, a declarat Craig Woodburn, Global Environmental Compliance Manager la JLR.
  • Storopack, un furnizor global de ambalaje de protecţie şi sisteme tehnologice, a folosit Styropor® P Ccycled pentru a realiza ambalaje termoizolante pentru produse farmaceutice sensibile la temperatură, cutii pentru transportul peştilor proaspeţi şi ambalaje de protecţie pentru dispozitive electronice. „Am fost deosebit de impresionaţi de faptul că Styropor® P Ccycled poate fi utilizat în ambalajele alimentare. Există deja diverse opţiuni de reciclare pentru Styropor, iar ChemCycling ajută la creşterea cotei de reciclare„, a declarat preşedintele Consiliului de administraţie al Storopack, Hermann Reichenecker.
  • Südpack, principalul producător de folii din Europa, a produs o peliculă de poliamidă şi o folie de polietilenă care au fost utilizate la producerea ambalajelor speciale pentru mozzarella. Până acum, ambalajele cu mai multe straturi puteau fi reciclate doar într-o anumită măsură. „Ambalajele termocontractabile (tip film) trebuie să îndeplinească câteva criterii: să protejeze produsul, să îndeplinească condiţiile de igienă şi să respecte termenul de valabilitate, folosind totodată o cantitate minimă de materiale plastice. De aceea este alcătuit din mai multe materiale şi straturi cu diverse proprietăţi şi bariere. Prin inovaţii precum ChemCycling, ne apropiem de soluţionarea problemelor asociate cu reciclarea ambalajelor flexibile”, a declarat Johannes Remmele, Managing Partner al Südpack.
  • Schneider Electric, lider în soluţii de automatizare digitală a energiei, a fabricat un întrerupător din Ultramid® reciclat chimic. „Evaluăm activ capacitatea materiilor prime secundare, cum ar fi materialele plastice reciclate, de a răspunde standardelor noastre de calitate exigente şi a normelor stricte din industrie. Ne bazăm pe expertiza BASF pentru a demonstra beneficiile de durabilitate end-to-end, oferind în acelaşi timp un cost atrăgător. Sperăm ca acest proiect realizat împreună cu BASF să fie o trecere către mai multe inovaţii circulare în domeniul managementului şi al distribuţiei energiei”, a declarat Xavier Houot, senior-vicepreşedinte în cadrul Schneider Electric.

Potenţialul semnificativ al reciclării chimice a fost confirmat şi de firma de consultanţă McKinsey, care preciza într-un studiu publicat în decembrie 2018: dacă procedeele de reciclare cunoscute sunt combinate cu altele noi, cum ar fi reciclarea chimică, rata de reciclare şi reutilizare a materialelor plastice de 50% la nivel mondial poate fi atinsă până în 2030 (în condiţiile în care este de 16% în prezent). În acelaşi timp, ponderea reciclării chimice ar putea să crească de la 1% în prezent, la aproximativ 17%, ceea ce este echivalent cu reciclarea a aproximativ 74 de milioane de tone de deşeuri de plastic.

Totuşi, pentru a trece de la faza-pilot la lansarea pe piaţă, este nevoie de tehnologii mult mai avansate decât cele existente pentru transformarea deşeurilor plastice în materii prime reciclate. În plus, ele trebuie adaptate pentru a fi utilizate la scară industrială largă, astfel încât să asigure o calitate constantă a uleiului de piroliză.

 

Sursa foto: basf.com

Citeşte şi

STUDIU UE: Multe alimente comercializate în UE, inclusiv în România, au etichete înşelătoare

Multe produsele alimentare comercializate în UE încearcă să inducă în eroare cumpărătorul, după cum relevă …